Храна во Малта


Посетете ја Малта и нема да останете гладни. Медитеранот особено се чувствува во кујната, па така ќе уживате во свежите локални сезонски производи и вкусно припремените морски плодови. Осбено се чувствува влијанието на италијанската кујна, а во најново време од британската и француската кујна. Се јаде многу риба и се пијат италијански вина. Специјалитети во храната, покрај рибата, се и малтешкиот зајак, туната и пикантните колбаси, кои ќе ви откријат еден поинаков вкус.
Малтежаните се љубезен и дружељубив народ, кои вашиот одмор со сигурност ќе го направат многу поубав со нивното гостопримство. Најпознатите летувалишта на Малта настанати се во округот на стариот град и рибарските местенце.
Традиционалната малтешка храна е преубава и се заснова на годишните времиња. Lampuki Pie, зајакот Stew, Bragioli (говедско маслиново), Kapunata, (малтешка верзија на ratatouille), и супа која вклучува мал круг на Gbejniet (овчо или козјо сирење). Во повеќето продавници за храна, ќе видите Bigilla, дебела паштета од боранија со лук. Вкусовите што мора да се испробаат се "hobz biz-zejt" (круг на леб натопено во маслиново масло, зрели домати и исполнет со мешавина на туна, кромид, лук, домати и каперси). Традиционални десерти се каноли (цевка од крцкави, пржени пецива исполнети со рикот), сицилијански стил, десерти од полу-фредо и Хелва тат-Торк (слатка мешавина и цели бадеми).
Меѓународните сорти на грозје кои се одгледуваат на островите се Каберне Совињон, Мерло, Сира, Гранане, Совињон Бланк, Шардоне, Карињан, Ченин Блан и Москато. Домородните сорти се Gellewza и Ghirghentina, кои произведуваат некои одлични вина со посебно тело и вкус. Главните винарии организираат тури и дегустации. Во зависност од сезоната, патувањата го покриваат целото производство, од првичната ферментација до процесот на стареење. Тие исто така вклучуваат музеи за историја на виното и можности за вкус и купување различни вина. Најпопуларното локално пиво во Малта е Cisk.


Аранчини

Арачини

Ова е малку повеќе типично за италијанската храна, но тоа е многу популарно во Малта. Аранчини се некакви оризови топки, кои се пржени и се сервираат топло. Тие обично се исполнети со месо, домат, моцарела и грашок.

Hobz Biz-zejt
Италијанците се познати по брусеките, но наместо тоа, традиционалната храна во Малта се нарекува Хобз Биз-зијт. Овој малтешки "леб со масло" е наполнет со домати, маслинки, каперси, лук и црн пипер и неколку капки маслиново масло.

Зајак во лук и сос од бело вино
Зајак во лук и сос од бело вино

Јадења направени од зајак се познати по Гозо. Постојат две јадења, кои може да се означат како традиционална храна во Малта - чорба од зајаци и зајак во лук-бел вински сос.

Фкира

Тоа е малтешки тип на пица и е најдобро признаена за нејзината дупка во средината .
Фкира ( пица )